Flexibele moestuin Lewenborg, Groningen

Werkgroep ACL_Anne MakkinkAls kers op de taart is er met bewoners van Lewenborg een ontwerp gemaakt voor het braakliggend terrein naast het winkelcentrum Lewenborg.
Het uitgangspunt was een groene inrichting. Daarnaast is er een wens voor moestuinen.

Met een enthousiaste groep omwonenden zijn de volgende randvoorwaarden opgesteld, dat leidde tot het uiteindelijke ontwerp: Ontmoeting, mogelijkheden voor moestuin oid, verblijven, ACL Lewenborg_Anne Makkinktoegankelijke paden (rollator, rolstoel), goede verlichting, mooi zicht vanuit de woningen, hoogteverschillen, speelse route, overzichtelijkheid.

We zijn uitgekomen op ‘flexibele moestuinen’. Dat zijn tuinen die als moestuin gebruikt kunnen worden, maar ook andere doeleinden kan dienen. Voorwaarde is hoge kwalitatieve uitstraling ongeacht of de gemeente of de bewoners het onderhoud doet. Deze uitstraling wordt verkregen door de tuinen op hoogte aan te brengen in bakken. De bakken vervolgens al naar gelang aan iemand toegewezen worden.

Het ontwerp is ontstaan vanuit de visie duurzaam materiaalgebruik en functionaliteit. Materiaal: gebruikte rijplaten. Functionaliteit: bak op hoogte als visueel element, bak op hoogte om er makkelijk mee te kunnen werken, bak gekanteld om het een oriëntatie te geven, bak als zitelement.

Opdrachtgever Gemeente Groningen