The Next Step! Groningen ZoekenGOED

uitnodiging the next step_290114Creatief brainstormen en concrete stappen uitzetten in nieuwe ondernemingen. Op 17 Februari 2014 organiseerde Engbert Breuker (Pentascope) en Anne Makkink (ZoekendGOED) deze bijeenkomst voor de Gemeente Groningen. Het doel is uiteindelijk concrete invullingen te vinden voor braakliggende terreinen en leegstaande panden.

De passende locatie is een leegstaand pand waar The Social Innovation Foundation zich tijdelijk heeft gevestigd. Dit thema vond dus niet een alleen een match in dit pand maar paste geheel in lijn van de visie van TSIF. Peter Everts vertegenwoordigde deze groep deze middag.

Genodigden waren idee-hebbers, pandeigenaren en mogelijkmakers. Deze formule is nodig om elkaar aan te vullen om zo de ideeën verder te kunnen brengen.

Bestaande initiatieven en nieuwe wisselden elkaar af op deze bruisende middag. Zo waren er veel ecologische duurzame en innovatieve initiatieven rondom voedsel en hergebruik hiervan. Dat was het initiatief ‘Urban farming’ van Ella, Ricardo en John… Waar zij in een pand gewassen willen kweken en ook vis willen kweken, aquaponnics  genaamd.
Harry Hoogland is op een innovatieve wijze met voedsel bezig. Namelijk de ‘zwammerij’. Paddestoelen kweken op koffiedrap. Wat momenteel een afvalprodukt is wordt nu een belangrijke grondstof.
Een ander sympathiek plan komt van Mijke Schaap en Marinus Kuiper. Zij hebben het plan om een pluktuin te runnen i.c.m een theehuis.
Maar ook Henk Keegstra die een platform, de reorganisatie, aan het ontwikkelen is rondom biologische duurzame voedselproducten, heeft deze middag zijn visie onder de mensen kunnen brengen.

Een initiatief dat al in september is opgepakt, is van Gijs Nauta. Hij heeft een formule ontwikkeld voor een moestuin waar je op kan abonneren en vervolgens dus ook je groente en fruit kunt ophalen. Het lijkt in eerste instantie alleen een sociaal maatschappelijk initiatief, maar het speelt ook in op de economische ontwikkelingen en de trend om eerlijk en seizoensgebonden voedsel te eten.

Ook was er een meer bouwkundige insteek van Maarten Wiersma (ABC2C). Hij houdt zich o.a. bezig met hergebruik van bouwmaterialen en warmtewinning d.m.v. biomassa. Hiermee wordt een afvalproduct omgezet in warmte en energie. Een slimme, goedkope en efficiënte oplossing om ‘afgeschreven’ panden weer nieuw en vooral duurzaam leven in te blazen. De mogelijkheden zijn oneindig!

Het mooiste van deze middag was toch het ter plaatse ontwikkelde plan van o.a. Harrie Hummel. Hij koppelt een aantal van de hierboven beschreven initiatieven en brengt ze samen in een event in en rondom het Suikerunie-terrein. Wordt dit dan eindelijk de bruisende ontwikkeling op het Suikerunie-terrein? Meer hierover volgt!

De ideeën en plannen zijn er volop. Nu is het vooral nog het zoeken naar een geschikte locatie hiervoor. Heb jij een pand of een stuk grond beschikbaar voor één of meerdere initiatieven? Kijk dan op www.zoekendGOED.nl.