Tijdelijke speelplekken, Reitdiep

Lokatie HSAMEN ONTWERPEN MET OUDERS EN KINDEREN

De nieuwe woonwijk Reitdiep ligt ten noord-westen van stad Groningen. Er zijn veel nieuwe woningen verrezen en ook speelplekken voor de allerjongsten. Echter ligt de bouw nu grotendeels stil en zijn er grote gebieden tijdelijk beschikbaar voor een andere invulling. Zoals het spelen voor de kinderen vanaf 8 jaar.
Met alle bewoners in de wijk zijn uiteindlijk 3 lokaties geselecteerd spelen voor de oudere kinderen mogelijk te maken.

Vervolgens is met de kinderen een leuke middag georganiseerd waarin ze zelf konden ontwerpen. Met als bedoeling hun wensen naar boven te krijgen. Zo worden Lokatie Cspeelplekken gerealiseerd die de kinderen zelf ook willen! Natuurlijk spelen maar vooral ook voetbal en skaten waren de favoriet.

Hiernaast zijn de drie speelplekken te zien.

Speelplek ‘lokatie H’ 8 -12 JR
Is gelegen tussen een straat en een slootje. Twee factoren waar men rekening mee moet houden. Naar de straat toe zijn lage hagen geplaatst om de oversteekmogelijkheden te beperken. Langs de oever van de sloot wordt een flinke rietkraag geplant om bijvoorbeeld de ballen tegen te houden. Hier hebben we keien in laag water, een boomstammen-klimrek en een pannaveldje gerealiseerd.

Speelplek ‘lokatie C’ 8-12 JR
Deze speelplek is alleen te bereiken via een brug of een Lokatie Aklein strookje land. Ook hier is het natuurlijk spelen gecombineerd met een mooi toestel. Het terrein ligt op de grens van twee stukken land gescheiden door een sloot. In de sloot liggen grote keien en zand en er is een zone waar je droog kan oversteken. Verder heb je een speelheuvel van anderhalve meter hoog en een spannend doolhof van planten. Verder is gekozen voor een grote boomstamschommel.
Ook deze speelplek heeft een sterk groen karakter. Hierdoor is het zicht op de speeltuin vanuit de woningen aantrekkelijk.

Speelplek ‘lokatie A’ 12 -18 JR
Bevind zich in een enorm weiland naast een bestaand voetbalveld. Het heeft een zeer landschappelijke basis. Je ziet in eerste instantie een bloemenweide met twee heuvels. Een van de twee heuvels is echter een fietscross-baan. Deze verbergt tevens een skate-baan die hierachter ligt. De heuvels zorgen er tevens voor dat geluidsoverlast van de skate-baan minimaal is.

 

Opdrachtgever: Gemeente Groningen